Yeme Bozukluklarında Beslenme İzmir
Yeme bozuklukları İzmir; altında genellikle psikolojik etmenlerin yattığı, kişinin yeme düzenini ve sağlıklı bir şekilde besin almasını olumsuz etkileyen rahatsızlıklardır. Bu hastalıkların en bilinenleri “anoreksiya nervoza” ve “bulimiya nervoza”dır. Bununla birlikte kişinin normalden fazla yemesine ve düzensiz beslenmesine neden olabilecek “atipik yeme bozuklukları” da söz konusu olabilir. Bu süreçte hem psikolojik destek hem de sağlıklı bir diyet listesi oldukça önemlidir. Bu nedenle yeme bozukluklarının tedavisi multidisipliner olarak ele alınan, her hastalığa özgü beslenme planı ve yaklaşımların farklı olduğu bir süreçtir. İzmir yeme bozukluklarında beslenme için diyet planlaması ve tüm merak ettikleriniz için Dyt. Simge Becer ile iletişime geçebilirsiniz.
Yeme Bozuklukları Nelerdir?
Yeme bozuklukları genellikle özgüvensizlik, depresyon, yetersizlik hissi ve olumsuz beden algısı gibi faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan ve kişinin sağlıklı beslenmesini engelleyen hastalıklardır. Bu hastalıklar pek çok farklı şekilde kendini gösterebilir. Kişi zayıf olmak için çok az yiyebilir ya da aksine aşırı yiyerek bundan suçluluk duyabilir. Yaygın görülen yeme bozuklukları ise:
Anoreksiya Nervoza
Bu rahatsızlığa sahip kişiler ideal kilosunda hatta ideal kilonun da altında olsalar bile daha zayıf olmak için düzenli beslenmekten uzak dururlar. Kilo almak bu kişiler için bir takıntı hâline gelmiştir. Bu nedenle kilo almaktan aşırı korkar ve yemeyi tamamen kesecek noktaya gelebilirler. Bu rahatsızlığa bağlı olarak ileri dönemlerde aşırı tüylenme, adet görememe, kemik rahatsızlıkları, sarılık ve kabızlık şikâyetleri de ortaya çıkabilir.
Bulimiya Nervoza
Sık sık ve tıkınırcasına yeme atakları ile karakterize olan bir rahatsızlıktır. Bulimiya hastalarında genellikle bu atakların sonunda büyük bir pişmanlık hissi yaşanır ve kusma, aç kalma, aşırı fiziksel aktivite ile bu his yatıştırılmaya çalışılır. Bu durum ise uzun vadede mide rahatsızlıklarına, çıkarılan mide asidi nedeniyle dişlerin çürümesine ve farklı medikal problemlere neden olabilir. Boğazda yara ve kızarıklığa neden olabilir.
Atipik Yeme Bozuklukları
En sık görüleni tıkınırcasına yeme sendromudur. Kişi özellikle gece saatlerinde, midesini rahatsız edecek kadar fazla yemek yer. Ancak atipik bozukluk görülen kişiler kendilerini kusturmazlar. Bunun yerine aşırı yemek yedikleri için suçluluk duygusuna kapılır ve kendilerini bir kısır döngüye sokarlar. Bu nedenle aşırı kilo alabilirler.
Yeme Bozuklukları Neden Olur?
Yeme bozukluğu genellikle genç kızları ve kadınları etkiler. Altında yatan nedenlerin ise hem biyolojik hem de psikolojik olduğu düşünülmektedir. Özellikle aile içi çatışma, depresyon, düşük özgüven ve kimlik karmaşası yaşayan kişilerde daha sık görülür. Bununla birlikte beden algısına dair yanlış inşa edilmiş düşünceler de yeme bozukluklarına neden olabilir. Özellikle kilo almaktan aşırı korkan kişilerde anoreksiya ve bulimiya oldukça sık görülür.
Yeme Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir?
Yeme bozukluklarında tedavi süreci multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Hastalığın temelinde yatan etmenleri net olarak anlamak ilk aşamadır. Bu süreçte olumsuz düşünce motiflerinin sağlıklı olanlarla değiştirilmesi ve kişinin kendi bedenine dair sevgi temelinde bir anlayışa sahip olması hedeflenebilir. Bunun için farklı yaklaşım ve metotlarla, psikolojik anlamda kişinin daha iyi hissetmesi sağlanabilir.
Bu sürecin vazgeçilmez parçalarından biri de beslenmedir. Özellikle anoreksiya hastalarında mevcut olan medikal problemleri minimuma çekmek için sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni şarttır. Kişinin kendi özelliklerine ve ihtiyaçlarına uygun olarak hazırlanan bir diyet listesi sayesinde hem bedenen toparlanmak hem de psikolojik anlamda yemek yemeye dair sağlıklı bir bakış açısı geliştirmek mümkün olabilir.
Yeme Bozukluklarında Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Yeme bozukluklarında aşırı yemeye ya da yemek yemenin tamamen kesilmesine dair eğilim gözlense de her hasta bu süreci farklı yaşar. Rahatsızlığın altında yatan nedenler ve hastalığı tetikleyen besinler değişken olabilir. Bu nedenle öncelikle hastanın ihtiyaçları, yaşı, kilosu, cinsiyeti ve yaşam biçimi dikkate alınmalıdır.
Temelde dikkat edilmesi gereken; günlük olarak alınması gereken vitamin, mineral, protein, karbonhidrat ve yağlar bakımından dengeli bir beslenme listesi hazırlamaktır. Eğer rahatsızlığa bağlı vitamin eksikliği vb. rahatsızlıklar söz konusu ise kişinin kas-kemik yapısını güçlendirecek ve ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri sağlayacak besinlere ağırlık verilebilir. Binge-eating ya da tıkınırcasına yeme söz konusu olduğunda, yeme isteğini artıracak hazır gıdaların kısıtlanması; lifli besinlere öncelik verilmesi gerekebilir. Tüm bu değişkenler bir arada değerlendirilerek; tamamen kişiye özel ve hastayı strese sokmadan ideal kilosunda kalmasını sağlayacak bir program yapılabilir.
İzmir Yeme Bozukluklarında Beslenme
Yeme bozukluklarında beslenme ve diyet, rahatsızlığın tedavi sürecinde olmazsa olmaz kısımlardan biridir. Bu noktada psikolojik destek kadar diyetisyenlerin deneyimi ve uzmanlığı da önemlidir. Yeme bozuklukları alanında eğitim alan psikologlar, kişinin ihtiyacı olan beslenme düzenini eksiksiz bir şekilde tanımlayarak, sağlıklı kilonuza ulaşmanıza yardımcı olabilir. İzmir yeme bozukluklarında beslenme hakkında tüm sorularınız için Dyt. Simge Becer ile iletişime geçebilirsiniz.