İzmir Çocukluk Döneminde Beslenme Danışmanlığı
Çocuk beslenmesi; gelişim çağında olan ve bu anlamda özel ihtiyaçları bulunan çocukların, içerisinde bulunduğu yaş grubuna göre planlanması gereken bir konudur. 1 yaşından sonra çocuklarda beslenme alışkanlıklarında değişimler görülmeye başlanabilir. Bu süreçten sonra içinde bulunan yaş grubuna göre çocuklarda beslenme, değişiklik gösterebilecek bir konu olarak karşımıza çıkar. Okul çağına gelindiğinde ise farklı ihtiyaçlar açığa çıkacaktır. Bu nedenle 1-6 yaş arası ve sonraki dönemde beslenme, birbirinden farklı olacaktır.
Yazımızın devamında çocuk beslenmesi ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. İzmir çocuk beslenmesi hakkındaki tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilir ve Diyetisyen Simge Becer’den randevu alabilirsiniz.
Çocuk Beslenmesi Nedir?
Çocuklarda beslenme, yaş grubuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Hızla büyüyen ve gelişen çocuk bedeni, her dönemde farklı ihtiyaçlar ile karşımıza çıkar. Sağlıklı bir gelişim süreci için doğru beslenme programlarını bilmek ve buna yönelik olarak hareket etmek ebeveynler açısından oldukça önemlidir.
Çocukluk çağı beslenmesinin sağlıklı ve ihtiyaç duyulan tüm besinleri karşılayacak şekilde dengeli bir plana sahip olması için alanında uzman diyetisyenlerden danışmanlık almak mümkündür. Bu sayede içerisinde bulunulan gelişimsel evre, çocuğun yaşı, boyu, kilosu gibi birçok faktör değerlendirilerek en doğru beslenme programına ulaşılabilir. Doğru bir beslenme programı, çocuklarda gelişimin üzerinde oldukça önemli bir rol oynayacaktır.
Çocuk Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
Çocuk beslenmesi, 1-6 yaş arası dönem ve okul çağı olmak üzere iki farklı grupta ele alınır. 1 yaş itibariyle hareket kabiliyetinde önemli değişimler olan çocuklar, yürümeye başlayacak ve yerinde durması gittikçe zorlaşacaktır. Ayrıca bu dönem, tüm hayat boyunca etkisini sürdürecek olan gelişim dönemidir. Bu nedenle 1-6 yaş arasındaki çocuklarda sağlıklı bir beslenme planlaması yapmak oldukça önemlidir.
Okul çağı ise büyüme ve gelişmenin yine hızlı bir şekilde sürdüğü bir dönemdir. Çocuklarda hem fiziksel hem de duygusal anlamda bir gelişim görülür. Bu dönemde sosyal hayatın içerinde yer alan çocuklar, belki de hayat boyu sürdürecekleri davranışlar alışkanlıklar edinir. Bu nedenle doğru ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığına sahip olmak hem okul başarı yönünden hem de yetişkinlik dönemi açısından belirleyici olacaktır.
1-6 Yaş Arası Çocuklarda Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Çocukluk döneminde edinilecek sağlıklı beslenme alışkanlıkları, yetişkinlikte de oldukça belirleyici olmaktadır. Bu nedenle 1-6 yaş arası beslenme, tüm hayat üzerinde etkisi olabilecek önemli bir konudur.
Bir yaşından itibaren, mama sandalyesine geçiş yapılarak çocuğun aileyle birlikte masada yemek yemesi mümkün hale gelir. 2 yaşından sonra ise sağlıklı olan tüm besinlerin tüketilmeye başlanması mümkündür. Ailenin geri kalanının yediği besinler, çocuklar tarafından da tüketilmeye uygundur. Çiğnemekte zorlanacağı besinler, parçalanarak ve ezilerek verilebilir.
Bu yaş grubundaki çocuklar, artık bebeklik döneminden çıkmaya başlamış olacakları için her geçen gün daha fazla hareket kabiliyeti gelişecektir. Yürümeye, koşmaya, oyunlar oynamaya başlayan çocuk, artık kendini daha rahat ifade etme fırsatı da bulur. Yemek seçme, yalnızca sevdiği gıdaları yemek isteme gibi davranışlar görülmesi oldukça muhtemeldir.
Bu süreçte ailenin çocukla inatlaşma eğiliminde olmaması önemli bir faktördür. Çocuğun bu tercihlerinin geçici olduğunu hatırlamak faydalı olabilir. Genellikle yemek zevki, kısa bir süre içerisinde değişecek ve bugün yemem dediğini birkaç ay sonra yemeye başlayacaktır. Bu süre zarfında dengeli beslenmeye özen göstererek yemek düzenini korumak önemlidir. Sert bir tutum içerisinde olmadan ama kararlı davranışlarla çocuğun doğru yeme alışkanlıklarına yöneltilmesi gerekir.
Okul Çağında Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri hem derslerdeki başarı üzerinde hem de gelişimsel açıdan oldukça önemlidir. Yaş, cinsiyet, boy, kilo, bedensel aktiviteler; bu dönemde beslenme programının belirlenmesinde etkili olan faktörler olarak karşımıza çıkar.
Okul çağındaki çocuklarda öğün saatleri ve içerikleri oldukça önemlidir. Genellikle en çok atlanan öğün olankahvaltı, en önemlilerinden biri olarak karşımıza çıkar. Ders çalışma ve öğrenme ile düzenli kahvaltı alışkanlığı arasında önemli bir etkileşim vardır. Kahvaltıda tüketilmesi önerilen gıdalar:
- Peynir
- Zeytin
- Yumurta
- Mevsim sebzeleri
- Ceviz
- Pekmez
- Fındık ezmesi
- Sınırlı miktarda bal olarak sıralanabilir.
İzmir Çocuk Beslenmesi Danışmanlık 2022 Fiyatları
Çocuklarda beslenme düzeni ile ilgili danışmanlık almak isteyen ebeveynler, alanında uzman bir diyetisyene başvurabilir. Diyetisyen ücretleri, hastane ve klinik bazında farklılık gösterebilmektedir. İzmir çocuk beslenmesi danışmanlık fiyatları hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.