Diyabet Hastalarında Beslenme İzmir

    Diyabette beslenme; farklı besin gruplarından dengeli bir şekilde tüketilmesine olanak sağlayan özel diyet listeleri ile gerçekleştirilir. Bu beslenme tarzı, oldukça zengin bir içeriğe sahip ve doyurucudur. Diyabet hastalarına basit karbonhidratlar yerine kompleks ve sağlıklı olanların tüketilmesi tavsiye edilir.  Bunun yanı sıra beslenme programında lif yönünden zengin gıdalara yer verilmesi ve doymuş yağlar, trans yağlar, kolesterol ve tuzdan kaçınılması gerekir. Diyabette beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi için uzman bir diyetisyene danışmak ve kişiye özel hazırlanan diyet listelerinden faydalanmak mümkündür.

    Yazımızın devamında diyabette beslenme hakkında detaylı bilgi paylaşılacaktır. Diyabette beslenme programları ile ilgili tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilir ve Diyetisyen Simge Becer’den randevu alabilirsiniz.

    Diyabette Beslenme Nedir?

    Diyabet; kan dolaşım sisteminde genellikle yüksek düzeylerde glukoz yapılanması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Kronik bir rahatsızlık olan diyabet, şeker hastalığı olarak da bilinir. Tedavisinde ise tüketilen besinlerin sağlıklı ve diyabete uyumlu şekilde düzenlenmesi oldukça önemlidir.

    Diyabet hastası olan bireyler, alanında uzman diyetisyenlere başvurarak kendileri için en doğru olan beslenme programlarını öğrenebilirler. Bu beslenme programları, oldukça dengeli bir şekilde hazırlanmış ve şeker hastalığının vücutta yol açtığı etkiler dikkate alınarak belirlenmiş listelerdir. Oldukça doyurucu ve zengin içerikli olan bu beslenme düzeni, kısıtlayıcı bir yapıda değildir.

    Diyabette Beslenme Nasıl Olmalıdır?

    Diyabet hastaları için beslenme programı oluşturulurken, kan dolaşım sisteminde genellikle yüksek miktarlarda olan glukoz düzeyi dikkate alınır. Bu nedenle kaç şekerini aniden yükseltme veya düşürme eğilimi bulunan beslenme alışkanlıklarından kaçınılması gerekir. Lif yönünden zengin gıdalar, kompleks karbonhidratlar ve sağlıklı yağlar; bu anlamda doğru tercihler olarak karşımıza çıkar.

    Glisemik indeksi yüksek gıdalar ise kan şekerini oldukça hızlı bir şekilde yükseltir. Bu nedenle bu tür besinlerden kaçınılması gerekir. Ayrıca tuzlu, yağlı ve kolesterolü yükseltecek gıdalardan kaçınılması da önemlidir. Ancak diyabette beslenme, şekerin tamamen sıfıra indirgenmesi olarak düşünülmemelidir. Küçük miktarlarda ve nadiren tatlı yenmesi de mümkündür. Ancak genel olarak tatlı tüketimi ani bir kan şekeri yükselmesine neden olacağı için az miktarda ve dengeli yenmesi gerekir. Çok sık tüketilmesi ise zararlı olacaktır.

    Glisemik İndeks Nedir?

    Tüketilen bir besinin vücutta hangi hızda glukoza dönüştüğü onun glisemik indeksini belirler. Hızla glukoza dönüşen gıdalar, kan şekerini de aniden yükseltecekleri için diyabet hastalarının tüketimine çok da uygun değildir.

    Glisemik yük ise gıdaların kan şekeri üzerindeki etkisini ifade eden bir kavramdır.  Glisemik indeksi yüksek olan besinlerin az miktarda tüketildiğinde glisemik yükü düşük olabilmektedir. Diyabette beslenme için oldukça önemli olan bu kavramlar, beslenme programları hazırlanırken dikkate alınır.

    Diyabette Beslenme Hangi Gıdaları İçerir?

    Diyabet hastaları, glisemik indeksi düşük gıdalara yönelerek kan şekerinin aniden yükselmesinden kaçınabilirler. Özellikle diyet listelerinde yer verilen karbonhidrat grubu gıdalar, bu anlamda doğru tercihleri barındırmalıdır.

    Karbonhidratlar, vücudumuza enerji veren temel besin kaynaklarından bir tanesidir. Basit ve kompleks olmak üzere iki türü olan karbonhidratlar, protein ve yağlara göre kan şekeri üzerinde çok daha belirleyici bir role sahiptir.

    Basit karbonhidratlar, genellikle glisemik indeksi yüksek gıdalar olarak karşımıza çıkar. Çünkü tüketilen besinler aracılığı ile vücuda alınan bütün karbonhidratlar, yakılarak glukoza dönüştürülür. Basit karbonhidratların yakımı oldukça kısa sürer ve tüketilmelerinin ardından hızla glukoza dönüşürler. Bu nedenle kan şekerinin de aniden yükselmesine neden olurlar.

    Kompleks karbonhidratların yakımı ise oldukça yavaştır. Midede uzun süre kalan bu yiyecekler, yavaş sindirilirler. Bu nedenle vücut tarafından emilimleri de hızlı olmaz. Bu sayede aşırı insülin salınımına neden olmaz ve kan şekerini aniden yükseltmezler.

    Lif yönünden zengin gıdalar da diyabette beslenme için oldukça uygun kaynaklardır. Bu gıdaların kan şekerini düzenleyici bir etkisi bulunur. Bu nedenle diyet listelerinde sebze, meyve, kabuklu yemişler, kuru baklagiller gibi lif yönünden zengin gıdalara yer verilmesi önerilir. Ayrıca beyaz ekmek yerine tam buğday unu ile üretilmiş ekmekleri tüketmek de lif yönünden zengin bir tercih yapmayı mümkün kılar.

    İzmir Diyabette Beslenme Danışmanlık 2022 Fiyatları

    Diyabet hastaları, alanında uzman bir diyetisyene başvurarak beslenme danışmanlığı alabilirler. Danışmanlık ücretleri, hastane ve klinik bazında değişiklik gösterebilir. İzmir diyabette beslenme danışmanlık fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.