Böbrek Hastalarında Beslenme İzmir

    Böbrek hastalıkları, beslenme ile doğrudan ilgili olan rahatsızlıkların başında gelir. Özellikle böbrek yetmezliği olan hastalarda, böbrekleri yoracak besinlerden mutlaka kaçınmak gerekir. Bu nedenle böbrek hastaları için özel bir diyet programı yapılmalı; bu programda alkol, şeker, tuz ve potasyum gibi böbrek için zararlı olabilecek besinler bulunmamalı ya da miktarı dengelenmelidir. İzmir böbrek hastalıklarında beslenme ve diyet için Dyt. Simge Becer ile iletişime geçebilirsiniz.

    Beslenme Böbrek Hastalıklarını Nasıl Etkiler?

    Böbrekler vücudumuzda bir atık sistemi gibi çalışır. Tüketilen besinlerden geriye kalan atıkların uzaklaştırılmasına yardımcı olurlar. Böbrek hastalıklarında ise böbreklerin biri ya da her ikisi birden işlevini tam anlamıyla yerine getiremez. Bu durumda beslenme düzeni çok daha önemli bir hâle gelir.

    Böbrek Hastalıklarında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

    Protein

    Proteinler doku büyümesi ve gelişmesi için oldukça önemlidir. Bu nedenle süt, peynir, yumurta, et ve baklagillerin düzenli tüketilmesi böbrek sağlığı için de oldukça önemlidir. Bununla birlikte proteinlerin aşırı tüketilmesi bazı böbrek hastalıklarında riskli olabilir. Vücuda alınan aşırı protein dışarı atılamayabilir. Bu da böbreklerin fonksiyonlarını etkiler. Özellikle diyaliz ihtiyacı olan hastalarda günlük protein miktarının kontrol altında tutulması ve protein alınacak besinlerin sınırlanması gerekebilir.

    Tuz

    Böbrek yetmezliği de dahil olmak üzere tüm böbrek hastalıklarında tuz tüketiminin sınırlanması oldukça önemlidir. Tuz, tüm mineraller gibi vücudumuz için önemli olsa da aşırı tüketildiğinde vücutta birikebilir. Bu da başta böbrekler için oldukça zararlı bir durumdur. Buna bağlı olarak tansiyon ve kalp hastalıklarına da zemin hazırlayabilir. Bu nedenle böbrek hastalarında tuz tüketiminin sınırlanması ya da tamamen kesilmesi gerekebilir.

    Kalsiyum ve Fosfor

    Böbrek hastalarının diyet listesinde dikkat edilmesi gereken diğer mineraller de kalsiyum ve fosfordur. Böbrek hastalıkları, vücudun kalsiyum ve fosfor dengesini değiştirir. Özellikle böbrek yetmezliğinde, fosfor seviyesi yükselir ve kalsiyum seviyesi ciddi oranda azalabilir. Bu noktada hastalığın türüne ve kişinin ihtiyaçlarına göre bir beslenme listesi hazırlanabilir. Bazı hastalarda kalsiyum kaynaklarına ağırlık verilip balık gibi yüksek oranda fosfor içeren besinlerin kısıtlanması gerekebilir.

    Su Tüketimi

    Sağlıklı böbrekler için su tüketimi oldukça önemlidir. Su, böbreklerin temizlenmesine ve kanda biriken toksin maddelerin atılmasına yardımcı olur. Bu nedenle böbrek hastalarının beslenme listesinde mutlaka yeterli miktarda su bulunmalıdır.

    Potasyum

    Böbrekler fonksiyonunu yeterince yerine getiremediğinde, vücuttaki potasyum seviyesi yükselebilir. Buna bağlı olarak kalp ve kas sisteminin fonksiyonları da olumsuz etkilenebilir. Bu nedenle böbrek hastalarının büyük bir kısmında potasyum içeren patates, kuru baklagiller, kuru sebzeler, meyveler, havuç, mantar ve muz gibi besinler kısıtlanabilir.

    Yağ

    Kronik böbrek rahatsızlıklarında dikkat edilmesi gerekenlerin başında kolesterolün kontrol altında tutulması gelir. Aşırı yağ tüketimi böbrekleri yorarak, mevcut hasarın artmasına neden olabilir. Bu nedenle doymuş yağ kaynakları yerine ayçiçek ve zeytinyağı gibi hafif yağlar tüketilmelidir. Aynı zamanda besinlerin kızartılarak değil; haşlama yöntemiyle tüketilmesi de oldukça önemlidir.

    Böbrek Hastalarında Kaçınılması Gereken Beslenme Alışkanlıkları Nelerdir?

    Özellikle hazır gıdalar, aşırı tuzlu besinler, alkol ve sigara böbreklerin düşmanıdır. Bu nedenle böbrek rahatsızlığı olanlarda:

    • Aşırı tuz ve katkı maddesi içeren paketli gıdaların, konserve besinlerin tüketilmemesi gerekir.
    • Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş şarküteri besinlerinden uzak durmak gerekir.
    • Sakatat ve bulyonlu gıdaların tüketilmemesi gerekir.
    • Alkol ve sigara kullanımı bırakılmalıdır.

    Kişinin rahatsızlığına ve ihtiyaçlarına göre potasyum tüketimi sınırlandırılmalıdır.

    İzmir Böbrek Hastalıklarında Beslenme

    Kişinin yaşına, rahatsızlığına ve günlük aktivite yoğunluğuna bağlı olarak en uygun beslenme planı diyetisyenler tarafından yapılabilir. Böbrek hastalıklarına yönelik beslenme alışkanlıkları hakkında eğitim alan ve deneyim kazanan diyetisyenlerle yapacağınız bir diyet planı, sağlığınıza kavuşmanıza yardımcı olabilir. İzmir böbrek hastalıklarında beslenme ve diyet hakkında tüm sorularınız için Dyt. Simge Becer ile iletişime geçebilirsiniz.