Gıda İntoleransında Beslenme İzmir

    Gıda intoleransında beslenme; sindirim sistemi rahatsızlıkları gibi şikâyetlere neden olan besinlere diyet listelerinde yer verilmemesini içerir. Kişilerde intoleransa neden olan gıdalar, birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle gıda intoleransında beslenme, kişiye özel olarak hazırlanması gereken bir programa dayanmalıdır. Ancak bunu yaparken bireylerin dengeli ve sağlıklı bir şekilde gıda tüketimini sürdürmesi de oldukça önemlidir. Vücudun tolere edememesi nedeniyle beslenme düzeninden çıkarılan gıdaların yerine mutlaka alternatifleri konulmalıdır. Bu sayede tüm gıda gruplarından dengeli bir şekilde tüketilmesi mümkün olur. Kişilerin tek başına bu dengeyi tutturması zor olabilir. Bu nedenle alanında uzman bir diyetisyene başvurarak beslenme danışmanlığı almak mümkündür.

    Yazımızın devamında gıda intoleransı ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. İzmir gıda intoleransında beslenme danışmanlığı almak için bizimle iletişime geçebilir ve Diyetisyen Simge Becer’den randevu alabilirsiniz.

    Gıda İntoleransı Nedir?

    Gıda intoleransı; sıklıkla gıda alerjisi ile karıştırılan bir kavramdır. Ancak bu iki kavram, birbirinden farklı şikâyetlere ortam hazırlayan hastalıklar olarak karşımıza çıkar.

    Gıda alerjisi yaşayan bireylerde, bazı besinlerin tüketilmesi sonucunda bağışıklık sistemi bu maddelere karşı alerji gelişmesine neden olur. Bunun sonucunda ciltte kızarıklık, kaşıntı, döküntü oluşabilir. Aynı zamanda yüzde, özellikle göz ve dudak çevresinde şişlik görülmesi de mümkündür. Hastalarda öksürük, nefes darlığı gibi şikâyetler de oluşabilir. Dilde şişme, göğüste sıkışıklık, kalp çarpıntısına da neden olabilen gıda alerjisi, hastanın hayatını riske atabilecek yan etkileri de beraberinde getirir.

    Gıda intoleransı ise alerjiden farklı olarak bağışıklık sistemi ile ilgili bir problem değildir. Tüketilen besine verilen reaksiyon, sindirim sistemi tarafından oluşturulur. Besin içerisindeki bileşenlerin sindirim sistemi tarafından parçalanamaması ve emilememesi sonucunda gıda intoleransı ortaya çıkar.

    Gıda İntoleransı Belirtileri Nelerdir?

    Gıda intoleransı görülen bireylerde sindirim sistemi, giderek daha fazla zarar görmeye başlar. Bunun sonucunda diğer besin maddelerinin sindirimi de zorlaşmaya başlayabilir. Hastalarda görülen başlıca belirti ve şikâyetler:

    • Midede ağrı, kasılma ve yanma
    • Bulantı ve kusma
    • Gaz, sancı, kramp, şişkinlik
    • Baş ağrısı
    • Sinirlilik hali
    • Yorgunluk ve halsizlik
    • Kilo alma veya kilo vermekte zorlanma
    • Kas ve eklemlerde ağrı
    • İshal olarak sıralanabilir.

    Hastalardan görülen bu şikâyetler, tolere edilemeyen besin maddesi az miktarda tüketildiğinde ortaya çıkmayabilir. Tüketim miktarı arttıkça genellikle şikâyet seviyesi de buna paralel olarak yükselir. Ancak her hastada aynı belirtiler aynı seviyede ortaya çıkmayabilir.

    Gıda İntoleransı Neden Olur?

    Sindirim sisteminde var olan enzimler, gıdaların sindirilmesinde rol oynar. Bu enzimlerden bazılarının eksik olması veya sağlıklı çalışmaması gıda intoleransına neden olabilmektedir. En sık görülen gıda intoleransları; laktoz intoleransı ve gluten intoleransıdır.

    Süt ve süt ürünleri içerisinde bulunan laktoz, laktaz enzimi sayesinde sindirilir. Bu enzimin yeterli olmadığı bireylerde laktoz intoleransı görülebilmektedir. Gluten, kısaca tahıllarda bulunan bir çeşit proteindir. Sindirim sistemi tarafından yeterince sindirilemediği durumlarda karın ağrısı, hazımsızlık gibi mide ve bağırsak problemleri görülebilir. Gluten intoleransına aynı zamanda Çölyak hastalığı da denilmektedir.

    Gıda İntoleransında Beslenme Nedir?

    Gıda intoleransı olan bireyler, belirli besin maddelerini tükettiklerinde istenmeyen şikâyetler ortaya çıkar. Mide ve bağırsaklarda yoğun olarak görülen bu şikâyetler, bireylerin yaşam kalitesini oldukça düşürür. Bu nedenle intolerans gösterilen besin maddelerinin tespit edilerek beslenme programından çıkartılması gerekir. Ancak bunu yaparken dengeli ve sağlıklı beslenme konusunda azami bir dikkat gösterilmelidir.

    Şikâyetlere neden olan gıdalar, beslenme programından çıkartıldıklarında yerlerine alternatiflerinin konularak denge sağlanması gerekir. Bu nedenle gıda intoleransında beslenme söz konusu olduğunda alanında uzman bir diyetisyenden danışmanlık almak oldukça önemlidir.

    Gıda İntoleransında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

    Gıda intoleransı olan bireylerde beslenme, hastalarda görülen şikâyetlerin azaltılmasına yardımcı olmak üzere tasarlanır. Bu nedenle yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu besinler, diyet listelerinde bulundurulmaz. Onların yerine konabilecek alternatifler ile dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olunması sağlanır.

    Her bireyin günlük olarak alması gereken enerji miktarı birbirinden farklıdır. Bu miktar belirlenirken yaş, cinsiyet, boy, kilo, sağlık durumu, fiziksel aktivite yoğunluğu gibi birçok faktör göz önünde bulundurulmalıdır. Bu faktörlere bağlı olarak kişilerin günlük kalori ihtiyacı belirlenir ve kişiye özel bir diyet listesi oluşturulur.

    Gıda İntoleransında Beslenme Danışmanlığı 2022 Fiyatları

    Diyetisyenler tarafından hastalara sağlanan danışmanlık ücretleri, klinikten kliniğe değişebilmektedir. İzmir gıda intoleransında beslenme danışmanlığı fiyatları hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.