Vegan ve Vejetaryen Beslenmesi İzmir
İzmir vegan ve vejetaryen beslenmesi; hayvansal gıda tüketiminin sınırlı olduğu ya da tamamen kısıtlandığı özel beslenme çeşitleridir. Vegan ve vejetaryenler, ağırlıklı olarak sebze, meyve, baklagillerle beslenirler. Bu nedenle hayvansal gıdalarda bulunan B12 eksikliği bu kişiler için önemli bir risk faktörüdür. Bununla birlikte kalsiyum, demir ve yeterli proteini alabilmek için de beslenme düzeninin uygun şekilde planlanması; gerekli durumlarda takviyelerden destek alınması gerekebilir.
Bu nedenle vegan ya da vejetaryen beslenme düzenine geçiş yapanlar, bu süreçte diyetisyen desteği alarak sağlıklı bir beslenme planına sahip olabilirler. İzmir vegan ve vejetaryen beslenme hakkında tüm sorularınız için Diyetisyen Simge Becer ile iletişime geçebilirsiniz.
Vegan ve Vejetaryen Beslenme Nedir?
Vegan ve vejetaryen beslenmesi, kısaca bitkisel kaynaklı beslenme olarak tanımlayabileceğimiz bir beslenme şeklidir. Ancak kendi aralarında farklı beslenme tercihlerine sahiptirler:
- Vegan beslenme: Hayvansal gıda tüketiminin tamamen kısıtlandığı bir beslenme türüdür. Peynir, yumurta, süt ve yoğurt da dahil olmak üzere herhangi bir hayvansal gıda tüketilmez. Aynı zamanda bu gıdalarla hazırlanan hamur işleri ve yemekler de beslenme düzeninde yer almaz.
- Vejetaryen beslenme: Vejetaryenlerde hayvansal gıda tüketimi veganlara göre daha fazla olsa da yine de sınırlıdır. Vejetaryen beslenenler et, süt, yumurta ve yoğurt gibi hayvansal gıdaları tüketirler. Ancak kırmızı et, beyaz et ve balık tüketimi yoktur.
Vegan ve Vejetaryenlerin Tüketmesi Gereken Besinler Nelerdir?
Vegan ve vejetaryen beslenenler hayvansal gıdalardaki bazı besin ve proteinleri alamadığı için çok daha dikkatli bir beslenme düzenine sahip olmalıdır. Eğer bu noktada sebze-meyve ve baklagiller bakımından zengin bir beslenme planı uygulanmazsa, vücudun bazı besinleri alamaması ve uzun vadede kas-kemik hastalıklarının ortaya çıkması olasıdır. Bu nedenle vegan ve vejetaryen beslenenler:
- Kalsiyum deposu olan badem, susam, tahin, tofu gibi besinler düzenli olarak tüketilmelidir.
- Yeterli çinkonun alınabilmesi için baklagiller, soya ve tam tahılların tüketimine dikkat edilmelidir.
- Protein bakımından zengin olan mantar gibi sebzelerin mutlaka öğünlerde yer alması gerekir.
- Bunların yanında D vitamini, B vitamini, kalsiyum ve omega-3 desteği sağlayacak destek ürünleri de beslenme düzenine eklenebilir.
Vegan ve Vejetaryen Beslenme Sağlıklı Mıdır?
Yapılan pek çok çalışma, vegan ve vejetaryen beslenme düzeninde iskemik kalp hastalıkları riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir. Bunun temel nedeni bitkisel beslenmede kolesterol ve doymuş yağ asitlerinin oldukça düşük olmasıdır. Bununla birlikte tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalıkların riskinin de daha düşük olduğu söylenebilir. Aynı zamanda sebze ve meyveler antioksidan bakımından zengin olduğu için de kişinin bağışıklık sisteminin güçlü olmasına yardımcı olurlar. Ancak vegan ya da vejetaryen beslenme düzenine geçişte sağlıklı bir plan yapılması gerektiğinin unutulmaması gerekir. Eğer et tüketimi kısıtlanıp yoğun olarak hazır gıdalarla beslenilirse vücut ihtiyaç duyduğu temel besinlerden mahrum kalabilir. Bu noktada alanında uzman bir diyetisyene başvurmak doğru bir karar olacaktır. İzmir vegan ve vejetaryen beslenmesi hakkında tüm sorularınız için Diyetisyen Simge Becer ile iletişime geçebilirsiniz.
İzmir Vegan ve Vejetaryen Beslenmesi
Vegan ve vejetaryen olmaya karar verenler için tüm besin ögelerinin yeterli miktarda alınması önemlidir. Bu nedenle mutlaka besin çeşitliliği sağlanmalıdır. İyi planlanmış bir bitkisel beslenme düzeni ile kişi sağlıklı bir şekilde yaşayabilir. Vegan ve vejetaryen beslenme hakkında tüm merak ettikleriniz için Diyetisyen Simge Becer ile iletişime geçebilir ve bu süreçte tüm ihtiyaçlarınızı karşılamanıza yardımcı olan, tamamen size özel bir beslenme planına sahip olabilirsiniz.