İzmir Sporcu Beslenmesi

    Sporcu beslenmesi İzmir; herhangi bir spor dalı ile meşgul bireylerde atletik gelişimin sağlanması için özenle belirlenen beslenme programlarını içerir. Kas gelişimi, antrenman ve müsabakalar esnasındaki başarı gibi birçok değişken, doğru beslenme alışkanlıkları ile istenilen seviyelere ulaştırılabilir. Gerekli olan enerjiyi vücuda sağlayan bir beslenme düzenine sahip olmak sporcuların sağlıklarını koruması için oldukça önemlidir. Yürüyüş, koşu, fitness, vücut geliştirme gibi tüm spor aktiviteleri için gerekli olan beslenme alışkanlıklarını edinmek gerekir.

    Yazımızın devamında sporcu beslenmesi hakkında detaylı bilgiler paylaşılacaktır. İzmir sporcu beslenmesi ile ilgili tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilir ve Diyetisyen Simge Becer’den randevu alabilirsiniz.

    Sporcu Beslenmesi Nedir?

    İster profesyonel isterse amatör olsun tüm sporcular, vücudun ihtiyaç duyduğu gerekli gıda maddelerini dengeli bir şekilde tüketmelidir. Bu sayede hem dâhil olunan spor dalında başarılı olma ihtimali yükselecek hem de sporcuların sağlığını korumak mümkün olacaktır. Buna göre hazırlanan sporcu beslenmesi programları; yaş, cinsiyet, boy, kilo, fiziksel aktivite yoğunluğu gibi birçok değişken dikkate alınarak oluşturulur.

    Uygun bir beslenme programına sahip olan sporcular, çok daha yüksek performans gösterme eğiliminde olacaklardır. Bu nedenle tüketilen tüm yiyecek ve içeceklerin miktarı, türü, tüketim zamanı gibi faktörler, sporcu beslenmesinde oldukça önemli değişkenler olarak karşımıza çıkar.

    Sporcu Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

    Sporcu beslenmesi, gerçekleştirilen fiziksel aktivitelere de bağlı olarak planlanması gereken bir düzende olmalıdır. Vücudun ihtiyaç duyduğu enerji, fiziksel özellikler kadar yapılan spor dalına göre de değişiklik gösterebilir. Uygun beslenme programı oluşturulurken sporcunun:

    • Yaşı
    • Boyu
    • Kilosu
    • Gün içerisindeki fiziksel aktivite yoğunluğu
    • Yaptığı spor dalı gibi faktörler dikkate alınmalıdır.

    Tüm bireyler için olduğu gibi sporcular için de günün ilk öğünü olan kahvaltı, oldukça önemli bir konudur. Güne dengeli ve sağlıklı bir kahvaltı ile başlamak herkes için kronik rahatsızlık riskini azaltan ve sağlık üzerinde olumlu etkileri bulunan bir tercihtir. Yapılan birçok araştırma; kalp hastalıkları, obezite, şeker hastalığı gibi birçok kronik rahatsızlık riskinin düzenli kahvaltı alışkanlıkları ile azaltılabildiğini göstermektedir.

    Sporcu Beslenmesinde Kahvaltı Nasıl Olmalıdır?

    Sporcuların güne başlarken uzun süre tokluk hissi verecek kompleks karbonhidratlar ve lif yönünden zengin gıdalara yönelmeleri önerilir. Bu sayede yapılan spor aktiviteleri esnasında gerekli olan enerji de vücuda alınmış olur. Sporcu beslenmesinde kahvaltıda yer verilebilecek gıdalar:

    • Tam tahıllı ekmek
    • Yulaf ezmesi
    • Süt, yoğurt, yumurta gibi protein yönünden zengin gıdalar tercih edilmelidir.

    Sporculara gerekli olan enerjinin neredeyse tamamı, karbonhidratlardan karşılanır. Bu nedenle günlük kalorinin yaklaşık %46-65’i, karbonhidratlardan alınmalıdır. Beyaz ekmek gibi basit karbonhidrat içeren gıdalar, vücutta hızlıca yakılacakları için tokluk hissi sağlamaz ve kan şekerinin aniden yükselmesine neden olur. Bu nedenle vücudun enerji kaynağı olan karbonhidratlar tüketilirken kompleks ve sağlıklı alternatiflere yönelmek oldukça önemlidir.

    Kompleks karbonhidratlar, sindirilmesi uzun süren ve glisemik endeksi düşük besinlerdir. Vücutta uzun sürede yakıldıkları için glukoza dönüşmeleri de hızlı olmaz. Böylece kan şekeri üzerinde olumsuz bir etki göstermezler. Bu nedenle sporcu beslenmesinde tercih edilmesi önerilen karbonhidrat türü, kompleks karbonhidratlardır.

    Sporcu Beslenmesinde Proteinin Önemi Nedir?

    Proteinler de sporcu beslenmesinde önemi büyük olan bir diğer besin grubudur. Kasların inşasında ve onarımında kullanılan proteinler, fiziksel aktivitesi yoğun olan kişiler için mutlaka yeterli miktarda alınması gereken gıdalardır. Normal bir fiziksel aktiviteye sahip bireylerde günlük protein ihtiyacı, kilo başına 0.8 gramdır. Ancak yoğun fiziksel aktivite gerçekleştiren kişilerde bu oran artar. Bu nedenle sporcuların günlük protein ihtiyacı daha fazladır.

    Sporcu beslenmesinde günlük kalori ihtiyacının yaklaşık olarak %12-15’i, proteinlerden karşılanmalıdır. Vücudun ihtiyacını karşılamada kullanılabilecek protein içerikli gıdalar:

    • Süt ve süt ürünleri
    • Et
    • Yumurta
    • Balık
    • Tavuk
    • Kuru baklagillerdir.

    Sporcularda günlük tüketilmesi gereken protein miktarı; yaş, boy, kilo, cinsiyet, fiziksel aktivite yoğunluğu gibi birçok faktöre göre değişiklik gösterir. Sizin için en doğru ve dengeli beslenme programına ulaşmak için alanında deneyimli bir diyetisyenden danışmanlık alınması gerekir. İzmir sporcu beslenmesi danışmanlığı için bizimle iletişime geçebilir ve Diyetisyen Simge Becer’den randevu alabilirsiniz.

    İzmir Sporcu Beslenmesi Danışmanlık 2022 Fiyatları

    Diyetisyen danışmanlık ücretleri, hastane ve klinik bazında değişebilmektedir. İzmir sporcu beslenmesi danışmanlık fiyatları hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.