Tiroid Hastalarında Beslenme İzmir

    Tiroitte beslenme, tiroid bezinin az veya çok çalışması gibi durumlar sonucunda meydana gelen rahatsızlıklara sahip bireyler için hazırlanmış özel beslenme programlarını içerir. Tiroid hastalığının tedavisinde, kullanılan ilaçlar ve cerrahi yöntemler kadar sağlıklı ve doğru beslenme alışkanlıklarının da önemli bir rolü vardır. Bu nedenle hastaların, kendileri için en doğru gıda tüketim alışkanlıklarını öğrenmesi büyük önem taşır. Bu doğrultuda alanında uzman bir diyetisyenden beslenme danışmanlığı alınabilmesi mümkündür. Diyetisyenler, sizin için en doğru tiroitte beslenme programlarını oluşturacak ve gerekli bilgilendirmeleri tarafınıza sağlayacaktır.

    Yazımızın devamında tiroitte beslenme hakkında detaylı bilgiler paylaşılacaktır. İzmir tiroitte beslenme düzeni ile ilgili tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilir ve Diyetisyen Simge Becer’den randevu alabilirsiniz.

    Tiroid Nedir?

    Vücuttaki en önemli endokrin bezlerden biri olan tiroid; bedensel fonksiyonların düzenlenmesinde görevli bir organdır. Tiroksin (T4) ve tiriiyodotironin (T3) hormonlarını salgılayan bu bez, metabolizma hızı üzerinde de belirleyici olmaktadır. T3 ve T4 hormonları, vücut enerjisinin kullanılması, hormon duyarlılıklarının sağlanması gibi önemli görevlere sahiptir. Bu hormonların yetersiz veya fazla salgılanması, metabolizma üzerinde istenmeyen sonuçların oluşmasına neden olur.

    Tiroid Hastalığı Nedir?

    Tiroid hastalığı, iki farklı şekilde ortaya çıkabilir. Bu hastalıklardan bir tanesi olan hipotiroidizm; tiroid bezinin yetersiz çalışması sonucunda oluşur. Haşimato tiroidi olarak bilinen hastalık da bu türden bir tiroid rahatsızlığıdır. Tiroid bezinin aşırı yoğun çalışması ise hipertiroide neden olur.

    Tiroid hastalıkları söz konusu olduğunda bilinmesi gereken bir diğer kavram da guatrdır. Guatr; tiroid bezinin normalde büyük bir boyuta ulaşması ile ortaya çıkar. Bu büyüme, birçok farklı neden sonucunda oluşabilmektedir. Hastalarda tiroid bezi, sağlıklı bireylere oranla 2 kat daha büyük olabilmektedir.

    Tiroid Hastalığı Hangi Şikayetlere Neden Olur?

    Tiroid hastalarında, var olan hastalık çeşidine bağlı olarak farklı şikâyetler ortaya çıkabilmektedir. Bu anlamda hipotiroid ile hipertiroidin farklı belirtilere neden olduğunu söylemek mümkündür.

    Tiroid bezi yeterli düzeyde çalışmayan hipotiroid hastalarında görülen başlıca şikâyetler:

    • Kilo artışı
    • Kabızlık
    • Saç dökülmesi
    • Hafızanın zayıflaması
    • Yorgunluk ve halsizliktir.

    Tiroid bezinin aşırı çalıştığı hipertiroid hastalarında görülen şikâyetler ise:

    • Metabolizma hızının yükselmesine bağlı olarak kilo kaybı
    • Kalp çarpıntısı
    • Yoğun bağırsak hareketleri ve ishal olarak sıralanabilir.

    Guatrı olan hastalarda; yutkunma güçlüğü, boğazda ağrı, nefes almakta zorlanma, ses değişikliği gibi belirtiler görülmesi mümkündür.

    Tiroitte Beslenme Nedir?

    Tiroid bezinin az veya fazla çalışmasına bağlı olarak hastalarda kilo alımı ya da kilo kaybı görülür. Bu nedenle hangi türden olursa olsun tiroid hastalığında beslenme, oldukça önemli bir konu başlığı olarak karşımıza çıkar. Hastalara reçete edilen ilaçların yanı sıra doğru ve dengeli beslenme alışkanlıkları ile de tedavinin desteklenmesi gerekir. Alanında deneyimli diyetisyenler, bu noktada gerekli olan beslenme danışmanlığını hastalara sunacaktır. İzmir tiroitte beslenme danışmanlığı için bizimle iletişime geçebilir ve Diyetisyen Simge Becer’den randevu alabilirsiniz.

    Tiroitte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

    Tiroitte beslenme, hastalara özel hazırlanan diyet listeleri ile dengeli ve sağlıklı bir yapıda olmalıdır. Görülen tiroid çeşidine bağlı olarak hastalar, ideal kilolarının çok üstünde veya altında olabilir. Yetersiz salgılanan hormonlar, obeziteye neden olurken ideal kilonun korunması, hormonal düzeni de olumlu yönde etkiler.

    Hipotiroidi olan hastalarda TSH, T3 ve T4 hormon seviyeleri yeterli düzeyde olmadığı için kolayca kilo alınması mümkündür. Bu durum sonucunda obezite gibi istenmeyen hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu hastalara özel olarak hazırlanan beslenme programları, günlük tüketilen iyot minerali oranını da dikkatle belirler. İyot minerali, salgılanan hormonların seviyesi üzerinde oldukça belirleyici olmaktadır. Bu nedenle bu minerale kaynaklık eden yiyeceklerin öğünlerde ne kadar tüketileceğinin de dikkatle belirlenmesi gerekir.

    Tiroid Az Çalışırsa Ne Yemeli?

    Tiroid bezi az çalışan hastalar için kilo vermek oldukça önemli bir konudur. Obezite gibi istenmeyen durumların oluşmaması için hipotiroid hastalarının ideal kilolarını korumaya yönelik hareket etmeleri gerekir. Bu hastalar için önerilen besin tüketim alışkanlıklar:

    • İyot tüketimine önem verilmesi gerekir. İyot kaynağı olan besinler, dengeli miktarlarda tüketilebilir. Vücudun ihtiyaç duyduğundan fazla miktarda iyot alımından kaçınılmalıdır
    • İlaçlarla birlikte guatrojenik besinlerin tüketilmemesi gerekir. Bu besinler, iyot emilimini engelleyici bir etki yapabilmektedir. Bu nedenle brokoli, Brüksel lahanası, turp, lahana, şalgam, karnabahar, ıspanak gibi sebzelerin tüketim zamanı iyi ayarlanmalıdır. Aynı zamanda armut, şeftali, çilek gibi meyveler de guatrojenik besinler arasındadır.
    • T3 ve T4 hormonlarının salgılanmasında olumlu etkileri olan tirozin amino asidi yönünden zengin gıdalar tüketilmelidir. Bu besinler; et, süt ve baklagiller olarak sıralanabilir.

    İzmir Tiroitte Beslenme Danışmanlığı 2022 Fiyatları

    Diyetisyenler tarafından sunulan beslenme danışmanlığı ücretleri, hastane ve kliniklere göre farklılık gösterebilmektedir. İzmir tiroitte beslenme danışmanlığı fiyatları hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.