Hipertansiyonda Beslenme İzmir 

    Hipertansiyon, beslenme düzeni ile doğrudan ilişkili olan rahatsızlıklardan biridir. Bu nedenle tedavisinde, hastanın ihtiyaçlarına uygun diyet planının yapılması oldukça önemlidir. Kısaca “kan basıncının yüksek olması” olarak tanımlayabileceğimiz bu rahatsızlık, özellikle aşırı kilolu kişilerde daha sık görülür. Tuz, alkol, karbonhidrat, şeker ve doymuş yağların sık tüketildiği bir beslenme düzeni de hastalığın ortaya çıkmasında önemli bir faktördür.

    Hipertansiyon tedavi edilmediğinde, kalp ve damar hastalıkları için büyük bir risk oluşturur. Tedavi sürecinde ise sadece medikal ilaçların değil; beslenme düzeni ve egzersizlerin de rolü büyüktür. Yazımızın devamında hipertansiyon ve diyet hakkında tüm merak ettiklerinizi bulabilirsiniz. Hipertansiyonda beslenme İzmir için ise Dyt. Simge Becer ile iletişime geçebilirsiniz.

    Hipertansiyon Nedir?

    Kalpten pompalanan kanın damarlara uyguladığı yüksek basınç, tansiyon olarak adlandırılır. 18 yaşın üzerindeki, sağlıklı bireylerde normal kabul edilen tansiyon değeri 120 mmHg ile 80 mmHg arasındadır. Bu değerlerin normalden yüksek olması durumunda ise hipertansiyon rahatsızlığından söz edilebilir.

    En Yaygın Görülen Hipertansiyon Belirtileri

    • Sık idrara çıkma
    • Bulanık ya da çift görme
    • Bacaklarda şişlik
    • Nefes darlığı ve kulak çınlaması
    • Hâlsizliik, yorgunluk ve isteksizlik
    • Düzensiz kalp atışı
    • Baş dönmesi

    Hipertansiyon-Beslenme Arasındaki İlişki Nedir?

    Tansiyon yüksekliği hem genetik hem de çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bununla birlikte kişinin beslenme düzeni ve yaşam tarzı ile de doğrudan ilgilidir. Aşırı tuz tüketimi, hipertansiyonun başlıca nedenlerindendir. Bununla birlikte yüksek kolesterol, şeker ve böbrek hastalığı, obezite gibi rahatsızlıklar da yüksek tansiyona neden olabilir. Rahatsızlığın tedavisinde beden kitle indeksinin yani BKI değerinin ideal aralıkta olması ve kilonun kontrol altında tutulması oldukça önemlidir.

    Hipertansiyon Hastalarına Zararlı Olan Besinler Nelerdir?

    Aşırı tuz tüketimi, kan basıncının yüksek olmasında temel faktördür. Bununla birlikte doymuş yağlar, şeker ve alkol de bu rahatsızlığa neden olabilir. Hipertansiyon hastalarında:

    • Günlük 6 gramdan fazla tuz tüketilmemesi gerekir. Yani tüketilen günlük tuz miktarı bir çay kaşığını geçmemelidir.
    • Alkol alımı sınırlandırılmalıdır. Kadınlarda 1 kadehin; erkeklerse ise 2 kadehin üzerine çıkılmaması tavsiye edilir.
    • Doymuş yağ tüketimi azaltılmalıdır. Özellikle doymuş yağ asitlerini yoğun olarak içeren tereyağı, sade yağ, iç yağı ve margarinler yemeklerde kullanılmamalıdır.
    • Paketlenmiş gıdalar da içerdiği yüksek yağ oranı ve katkı maddeleri nedeniyle zararlıdır.
    • Sigara kullanımı kalp ve damar hastalıklarının, kan basıncının yükselmesinin başlıca nedenidir. Bu nedenle hipertansiyonda beslenme düzeninin planlanması ile birlikte sigaranın bırakılması da çok önemlidir.
    • Tuz miktarı fazla olduğu için jambon, salam gibi işlenmiş şarküteri ürünlerinin, turşu ve salamura ürünlerinin tüketimine de dikkat edilmelidir.

    İzmir Hipertansiyonda Beslenme Nasıl Olmalıdır?

    Hipertansiyonda beslenme için başvurabileceğiniz en güvenilir adres diyetisyenlerdir. Diyetisyenler, farklı alanlara yönelik beslenme planının yapılmasında uzman kişiler olduğu için tansiyonunuzu kontrol altında tutulmasına yardımcı olur. İzmir hipertansiyonda beslenme ve diyet için Dyt. Simge Becer ile iletişime geçebilirsiniz. Hipertansiyon hastaları için yararlı olan besinler:

    • Potasyum oldukça önemlidir. Bu nedenle potasyumdan zengin olan nane, maydanoz, kekik, potasyum ve soğan tüketilmesi oldukça önemlidir.
    • Bol bol lif tüketilebilir. Lif bakımından zengin olan sebze ve meyvelerin diyet listesindeki yeri büyüktür. Beyaz ekmek yerine tahıl bakımından zengin olan çavdarlı ya da tam tahıllı çeşitler tüketilebilir.
    • Kırmızı et gibi yüksek yağ içeren protein kaynakları yerine balık ve tavuk gibi beyaz et kaynaklarına öncelik verilebilir.
    • Yeterli miktarda kalsiyum alınabilmesi için süt ve yoğurt tüketimi önemlidir. Bununla birlikte tansiyonu kontrol altına almak için yoğurt sarımsaklı olarak da tüketilebilir.
    • Paketli atıştırmalıklar yerine tuzsuz mısır patlağı, çiğ kuruyemişler ve meyveler tercih edilebilir.

    İzmir Hipertansiyonda Beslenme

    Hipertansiyon, tıpkı şeker ve kolesterol yüksekliği gibi rahatsızlıklarda olduğu gibi beslenme ile doğrudan ilişkili bir rahatsızlıktır. Tansiyon yüksekliğinin kalp ve damar sağlığını olumsuz etkilememesi ve kişinin sağlıklı bir şekilde yaşamına devam edebilmesi için doğru beslenme düzeni oluşturulmalıdır. Bununla birlikte süreç hafif egzersiz ve yürüyüşlerle de desteklenmelidir. İzmir hipertansiyonda beslenme ve diyet hakkında tüm sorularınız için Dyt. Simge Becer ile iletişime geçebilirsiniz.