İzmir Gebelik Döneminde Beslenme Danışmanlığı
Gebelikte beslenme; anne ve bebek sağlığının korunması ve bebeğin gelişimine olumlu katkı sağlanması açısından oldukça önemli bir konudur. Bu dönemde dengeli bir beslenme programı ile ihtiyaç duyulan tüm besinlerin tüketilmesi gebelik sürecinin çok daha kolay ve sağlıklı geçirilmesine katkı sağlar. Anne karnındaki bebek, doğrudan annenin tükettiği besinler ile beslendiği için doğal gıdalara yönelmek ve sağlıksız alternatiflerden uzak durmak, dikkat edilmesi gereken hususlardır. Bunun yanı sıra içinde bulunulan hamilelik dönemi ile uyumlu kilo alımı da oldukça önemlidir. Gebelik sürecinde fazla kilo almak, gebelik şekeri ve yüksek tansiyon gibi istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
Yazımızın devamında gebelikte beslenme ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Kişisel olarak hazırlanan gebelikte beslenme programları için bizimle iletişime geçebilir ve Diyetisyen Simge Becer’den randevu alabilirsiniz.
Gebelikte Beslenme Nedir?
Hamilelik süreci, ebeveyn adayları için heyecanlı ve yeniliklerle dolu bir süreçtir. Bu dönemde bebek, doğrudan annenin tükettiği besinler ile gelişimini sürdürür. Bu nedenle sağlıklı bir hamilelik süreci geçirebilmek için doğru beslenme yöntemlerinin farkında olmak oldukça önemlidir.
Hamilelik boyunca anne adayları, bebeğin gelişimine bağlı olarak kilo alır. Bu kilo alımı belli bir değerin üzerine çıktığında ise sağlık açısından risk oluşturmaya başlayabilir. Gebelik şekeri olarak da bilinen gestasyonel diyabet gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bu nedenle doğru ve dengeli beslenerek hem annenin sağlığının korunması hem de bebeğin gelişimine katkıda bulunulması önerilir.
Gebelikte beslenme, ilk aylarda ortaya çıkan erken dönem hamilelik belirtilerinin de azaltılmasına yardımcı olur. Özellikle sabahları yoğunlaşan mide bulantısı ve kusma gibi şikâyetler, doğru besin tercihleri ile azaltılabilir.
Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Ortalama 40 hafta süren hamilelik dönemi, 3 aylık periyotlara ayrılarak ele alınır. Trimester olarak adlandırılan bu dönemlerin her birinde, anne ve bebeğin ihtiyaçları değişiklik gösterebilir.
Hamileliğin ilk 12 haftasını kapsayan 1. trimester döneminde özellikle kusma şikâyeti görülen anne adayları, sabahları mide bulantısını azaltacak besinler tercih edebilir. Mide asidini emerek bulantıların azalmasına katkı sağlayabilecek bu besinler:
- Kıtır ekmek
- Galeta
- Leblebi gibi gıdalardır.
Bu dönemde asitli içecekler ve meyve sularından kaçınılması, protein alımına özen gösterilmesi önerilir. Ayrıca meyve ve sebzeler, midede uzun süre kalacağı için yoğun bulantı olduğu anlar yerine günün daha rahat hissedilen zamanlarında tüketilebilir. İlk üç aylık dönemde ortalama 1-2 kilo alımı normal olarak kabul edilir.
Hamileliğin 20. haftasından sonra bebekteki hızlı gelişime bağlı olarak annenin günlük enerji alım ihtiyacı da artacaktır. Ayrıca ikinci trimester olarak adlandırılan 13-24. haftalar arasındaki dönemde vücut, doğumdan sonraki emzirme dönemi için de hazırlanmaya başlar. Bu dönemde ortalama 3,5 kg yağ depolanması görülür. Toplamda ise ortalama 5-6 kilo alımı normal olarak kabul edilir.
Gebeliğin son dönemi olan 3. trimester içerisinde anne adayı, 4-5 kilo alabilir. 9 aylık süreç içerisinde 7 ile 12 kilo alımı normal kabul edilmektedir. Bu dönemde 15’ten fazla kilo almak, anne adayında tansiyon ve şeker gibi hastalıkların görülmesine neden olabilmektedir. Ayrıca fazla kilo, bebeğin gelişimi için de problem teşkil edebilmektedir.
Gebelikte Beslenme Listesi Neleri İçermelidir?
Gebelikte beslenme listeleri; kişiye özel olarak, anne ve bebeğin ihtiyaçları dikkate alınarak hazırlanır. Kalori alımında dengeli bir beslenme programına sahip olmak oldukça önemlidir. Bu dönemde:
- Özellikle ilk üç ayda az ve sık yiyecek tüketimi
- Folik asit takviyesinin ihmal edilmemesi
- Protein alımına özen gösterilmesi
- Günlük 3 litre sıvı alımı
- Sigara, alkol, kafein gibi maddelerden uzak durulması
- Şeker tüketiminin kısıtlanması
- Omega yağ asitleri yönünden zengin gıdaların tüketilmesi
- Sağlıklı ve dengeli beslenmeye ek olarak düzenli spor aktivitelerinde de bulunulması önerilir.
İzmir Gebelikte Beslenme Programları Fiyatları
Hamilelikte uzman diyetisyenler tarafından hazırlanan beslenme programları, kişiye özel niteliktedir. Bu dönemde alanında uzman bir diyetisyene başvurarak anne ve çocuk sağlığı için gerekli olan tüm besinleri içeren bir diyet listesine sahip olmak mümkündür. Diyetisyen muayene ücretleri ise klinik ve hastane bazında değişiklik gösterebilmektedir. İzmir gebelikte beslenme programları fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.