Kalp Hastalarında Beslenme İzmir
Beslenme, kalp hastalıklarının kontrol altına alınmasında oldukça önemli rol oynar. Çünkü kalp hastalıklarının başlıca nedenlerinden biri dengesiz beslenme ve kolesteroldür. Bu noktada damarlar içerisinde aşırı yağ birikmesine neden olmayan, kalbi koruyan bir beslenme düzeni ile çok daha sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmak mümkündür. Bu süreçte sigara ve alkol kullanımını sınırlandırmak ve diyeti egzersizle desteklemek de oldukça faydalı olacaktır. Kalp hastalarına özel beslenme listesinin hazırlanmasında ise profesyonel anlamda bilgi alabileceğiniz en güvenilir kişiler diyetisyenlerdir. İzmir kalp hastalarında beslenme hakkında tüm merak ettikleriniz için Diyetisyen Simge Becer ile iletişime geçebilirsiniz.
Kalp Hastalıkları Neden Olur?
Kalp-damar hastalıkları, tüm dünyada erkek-kadın fark etmeksizin en sık rastlanan hastalıkların başında gelir. Özellikle ileri yaşlarda görülen damar tıkanıklığı ve kalp krizi gibi rahatsızlıkların başlıca nedeni ise doymuş yağlardan zengin bir beslenme düzenidir. Bununla birlikte sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi ve hareketsizlik de bu rahatsızlıkların tetiklenmesine neden olur. Kalp hastalığı olan kişilerin sağlıklı bir yaşam için tercih edeceği en etkili yöntemlerden biri ise beslenme düzenini değiştirmektir. Bu noktada dikkat edilecek başlıca faktörler:
- Bel çevresinin kontrol altında tutulması
- Günlük tuz tüketiminin sınırlanması
- HDL (İyi kolesterol) ve LDL (Kötü kolesterol) değerlerinin ideal sınırlarda olması
- Doymuş yağ kaynaklarının kısıtlanması
- Vitamin ve minerallerin dengeli tüketilmesi
Kalp Sağlığı için Kolesterol Tüketimine Dikkat !
Kan basıncının yüksek olması, kalp-damar hastalıklarının başlıca nedenidir. Bunun altında yatan ve beslenme ile ilgili olan temel faktör ise kolesteroldür. Kolesterol; özellikle hayvansal gıdalarda bulunan, yağ benzeri bir maddedir. Kolesterol aynı zamanda hücrelerde de bulunur. Bu nedenle kandaki kolesterolün bir kısmı vücudumuz tarafından üretilir bir kısmı ise besinler tarafından alınır. Damarsal yaşlanmanın ana sebebi olan kolesterolü yükselten besinler:
- Yağlı pastalar, kurabiyeler ve hamur işleri
- Katı yağlar
- Sakatat ve kızarmış etler
- Alkollü içecekler ve hazır meşrubatlar olarak sıralanabilir.
Kalp Hastalarının Nasıl Beslenmesi Gerekir?
Kalp hastalarında beslenme planı yaparken dikkat edilmesi gereken ilk nokta kolesterolü kontrol altına almaktır. Bununla birlikte kişinin tedavi sürecine ve hastalığın türüne göre farklı diyet programları da yapılabilir. Bu noktada kendinize en uygun beslenme düzenini öğrenmek için Diyetisyen Simge Becer ile iletişime geçebilirsiniz. Kalp hastalarının beslenmesinde:
- Yemeklerde bitkisel yağları kullanmak gerekir. Aynı zamanda damarları güçlendiren, sağlıklı yağ kaynakları da tüketilebilir.
- Kolesterol içeriği yüksek olan kırmızı etin tüketimi sınırlanabilir. Bunun yerine yağsız etler, balık ve tavuk tercih edilebilir.
- Protein ihtiyacını karşılamak için haftada 1 – 2 kez yumurta tüketilebilir.
- Her öğünde bol bol sebzeye yer verilmelidir.
- Kızartma ve kavurma gibi bol miktarda yağ kullanılan pişirme yöntemleri yerine buğulama, haşlama ve ızgara tercih edilmelidir.
- Tuz tüketiminin sınırlanması çok önemlidir. Günlük 1 – 1,5 çay kaşığının üzerine çıkılmamalıdır.
İzmir Kalp Hastalarında Beslenme
Yaşınıza, cinsiyetinize, hastalığınızın türüne ve ihtiyaçlarınıza uygun diyet listesi için bir uzmana danışmanız en doğrusu olacaktır. İzmir kalp hastalarında beslenme ve diyet hakkında tüm sorularınız için Diyetisyen Simge Becer’in kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.